Äänestä sähköisesti Keskimaan edustajiston vaalissa viimeistään ma 16.10.2017

Osuuskauppa Keskimaan edustajiston vaali on käynnissä  maanantaihin 16.10.2017 asti ja vielä ehtii äänestää ainakin sähköisesti. Postiäänestyskin on ollut käytössä, mutta postiääni pitää jättää viimeistään tänään perjantaina 13.10. postin kuljetettavaksi, jotta se ehtii ajoissa perille. Vaalissa valitaan edustajia nelivuotiselle kaudelle kolmelta jäsenalueelta yhteensä 50. Toivakka kuuluu Eteläiseen Jäsenalueeseen, josta valitaan 12 edustajaa. Jäsenalueella on ehdokkaana neljä toivakkalaista.

Toivakkalaiset ehdokkaat – tunnettuja kuntapolitiikastakin

no 13  Paula Keteli, joka oli kevään kuntavaalissa ehdolla SDP.n listalla Toivakassa.

no 18  Matleena Häätylä, joka oli kevään kuntavaalissa ehdolla Vasemmistoliiton listalla Toivakassa.

no 37  Sinikka Jäntti, joka oli kevään kuntavaalissa ehdolla Keskustan listalla Toivakassa.

no 70  Topi Saarelainen, joka oli kevään kuntavaalissa ehdolla Perussuomalaisten listalla Toivakassa.

Toki jäsenalueella asuvat Keskimaan jäsenet voivat äänestää ketä tahansa oman jäsenalueensa muutakin ehdokasta. Muualla kuin jäsenalueella asuva voi äänestää minkä tahansa jäsenalueen ehdokasta.

Ehdokasasettelun takana on ollut vähintään kolme Keskimaan jäsentä

Ehdokaslistoja on voinut laatia vapaasti ketkä tahansa Keskimaan henkilöjäsenet. Yritykset, yhdistykset tai puolueet eivät ole voineet asettaa ehdokkaita vaaliin, mutta useiden listojen muodostajina vaikuttaisi olleen tietyn puolueen tunnettuja aktiiveja, ehdokkaita tai hengenheimolaisia.

Äänioikeus

Äänioikeutettuja vaalissa ovat kaikki Keskimaan 15 vuotta täytäneet henkilöjäsenet, jotka ovat ovat liittyneet Keskimaan jäseneksi viimeistään 31.12.2016.

Ehdokaslistan ja ehdokkaan äänimäärä ratkaisee

Vaalissa noudatetaan suhteellista vaalitapaa. Ehdokkaan valituksi tuleminen riippuu ehdokkaan vertausluvusta, joka lasketaan ehdokaslistan saaman kokonaisäänimäärän ja ehdokkaan henkilökohtaisen äänimäärän tuoman sijoituksen mukaan. Ehdokaslistan eniten ääniä saanut saa vertausluvukseen ehdokaslistan koko äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut saa vertausluvukseen puolet ehdokaslistan koko äänimäärästä, kolmas kolmasosan jne. Laskentatapa on sama kuin kuntavaaleissa. Jäsenalueen 12 suurinta vertauslukua saaneet tulevat valituksi.

Läpimeno hankalampaa, kun edustajiston koko puolittui

Edustajiston koko on pienennetty 50:llä kuluvan kauden 100 edustajasta nyt valittavaan 50.

Lähteet ja lisätiedot:

Linkki Keskimaan vaalisivustoon: keskimaa.fi/vaalit

Linkki Keskimaan vaalikoneeseen: keskimaa.fi/vaalikone

Linkki sähköiseen äänestämiseen: keskimaa.fi/aanesta

Saatat myös pitää...

Vastaa