Toivakan asukasluku laskussa – mikä lääkkeeksi?

Toivakan asukasluku oli 2387 syyskuun lopussa 2017. Laskua vuodentakaiseen syyskuuhun verrattuna on 42 henkilöä. Vuodenvaihteen lukuun 2432 verrattuna laskua on kertynyt 45 henkilöä. Prosenteissa muutos on -1,9 %.

Kuntastrategian tavoite ei toteutunut

Kunnan asukaslukutavoite oli 2630 vuoden 2016 loppuun mennessä Toivakkatarinan eli kuntastrategian valtuustokaudelle 2013 – 2016 mukaan. Tavoitteesta jäätiin 200 asukasta, mikä tarkoittaa yli miljoonan euron vuotuista tulonmenetystä kunnan käyttötaloudessa. Asukaslukutavoite olisi ollut saavutettavissa, jos vuosien 2008 – 2011 toteutunut kasvu olisi jatkunut. Silloinen kasvu johtui lasten kotihoidontuen kuntalisän eli Toivakkalisän käyttöönotosta ja sen tuomasta lapsiperheiden muuttoryntäyksestä Toivakkaan. Kunta luopui Toivakkalisästä ja asukasluvun kasvu pysähtyi. Muilla keinoilla asukaslukua ei ole saatu kasvamaan tämän jälkeen yrityksistä huolimatta.

Toivakkalisä uudelleen käyttöön?

Toivakkalisän uudelleen käyttöönotto kääntäisi noin 2 %:n asukasluvun pienenemisen vastaavan suuruiseksi kasvuksi. Toivakkalisän käyttöönotto maksaisi kunnalle noin 100 000 – 200 000 € vuodessa riippuen maksettavasta lisästä ja sen piirissä olevien lapsien määrästä. Pääosa Toivakkalisän kustannuksista voitaisiin kattaa kunnallisen päivähoidon palkkausmenojen säästöillä.

Lähteet:

Tilastokeskuksen väestötilastot

Toivakkatarina eli Toivakan kuntastrategia 2013 – 2016

Saatat myös pitää...

Vastaa